maanantai 17. tammikuuta 2011

D-vitamiinista

...ja sen saantisuosituksista. Jotka vaihtelee hyvin paljon lähteestä riippuen. Tiedä sitten mihin uskoa. Virallinen suositus taitaa olla 7,5 mikrogrammaa pimeän aikaan. Lääkäri sano, että hyvin voi nappasta 70 mikrogrammaakin vuorokaudessa. Paljon on olevinaan tutkimustulosta D-vitamiinin hyvistä vaikutuksista. Mutta entäs sitten ne huonot puolet, joita ei vielä ole varmaankaan tutkittu? Varsinkaan jos nappasen tuon 70 mikrogrammaa vuorokaudessa. On tietyt asiat, joihin mä suhtaudun varauksella ja tää on yksi niistä asioista. Samaten oli H1N1-rokote, jonka kuitenkin halusin itelle sekä Fannille heti kun se oli mahdollista saada.

Kumpaankaan asiaan en ole tarkemmin perehtynyt. Rokotteesta ajattelen niin, että enpä olisi voinut antaa itselleni anteeksi, jos olisin jättänyt lapseni rokottamatta ja tauti olisi tullut ja tappanut. En myöskään halunnut lapsen jäävän äidittömäksi. Muuten ei kauheesti harrastella mitään ylimääräisiä rokotuksia, mm kausi-influenssarokotteet. Ja mä varsinkaan en harrasta, koska pelkään piikkejä :D.

Nyt D-vitamiinia tosiaan yritetään popsia päivittäin, jonkin verran yli virallisen suosituksen. Ollaan otettu suunnilleen 15 mikrogrammaa joka päivä, nyt ostin 25 mikrogramman tabletteja. Olikohan niin, että D3 oli se mikä imeytyy parhaiten, esim jekovit tipat imeytyy huonosti. Kaikki koulussa opittu fiksu tieto unohtuu niin pian, kun sitä ei joudu käyttämään. Enpä muistanu noissa omissakaan katsoa mitä ne oli. D-vitamiini tabletit on siitä kivoja, että niitä on niin erilaisia, lapselle kun parhaiten uppoaa ne hyvänmakuiset purutabletit. Viime kesänä ei taidettu juurikaan vitamiinilisää popsia, oli aurinkoinen kesä. Mielummin kyllä otan sen D-vitamiinin luonnollista kautta kuin purkista. Muutenkin kaikesta tehdään aina niin keinotekoista.

-Mari

3 kommenttia:

 1. Tutkimusten mukaan Suomessa pitää oleskella KESKIPÄIVÄN auringossa 20min päivittäin saadakseen minimiannoksen D-tä. Eikä aurinkosuojaa saa missään nimessä käyttää. Melko haastavaa kalpeille suomalaisille, sillä palaa ei tietenkään saa.

  Itse uskon, että moniin "elintasosairauksiin" löytyy apu mm. D-vitamiinin suuremmista annoksista.

  VastaaPoista
 2. Me ollaan Fannin kanssa semmosta sorttia, että alkuun iho kärähtää, jos ei rasvata, joten alkukesästä rasvataan pienellä suojakertoimella. Kun iho vähän saa väriä, niin loppukesä pärjäillään kyllä ilman rasvoja palamatta.

  Mä en oikein tiedä mihin mä uskon, kun joka tuutista tulee niin erilaista tietoa. Eiköhän se joidenkin vuosien tai vuosikymmenien päästä nähdä mikä on oikea annostus D-vitamiinia, jotta siitä saada mahdollisimman suuri hyöty ilman haittoja.

  VastaaPoista
 3. Niin, kriittinen kannattaa olla, mutta kaikkien kansainvälisten tutkimusten mukaan, joihinolen tutustunut, saanti on huomattavasti suurempi kuin tuo suomalainen suositus. Useissa maissa suositus on 50ug kieppeillä.

  VastaaPoista