tiistai 15. marraskuuta 2011

Vaikea päätös

Jälleen ollaan vaikean päätöksen edessä. Asuntoasioilla ja kouluasioilla. Fannilla alkaa ensi syksynä koulu ja koko aika olen ajatellut haluavani siihen mennessä pois täältä (kamalasta) itä-helsingistä.

Ihan kokeilumielessä näppäilin Vantaan kaupungille asuntohakemuksen, en tosiaankaan odottanut saavani sieltä ythään mitään tarjousta, koska meillä ei kuitenkaan ole kiireellistä asunnon tarvetta. Vaan toisin kävi. Pari viikkoa taisi mennä hakemuksen jättämisestä ja tarjottiin kahta asuntoa, joista piti valita kuitenkin vain toinen, josta haluan virallisen tarjouksen.

Tämä nykyinen asunto on meille täydellinen, 3h+k, 64 neliötä, vuokra tosi vähän, vajaat 600 euroa. Mummi ja ukki kävelymatkan päässä. Kaksi koulua lähellä. Lähimpään en Fannia missään nimessä halua, joten jos tähän jäädään joudun todennäköisesti siirtämään Fannin isovanhemmilleni kirjoille, jotta pääsee edes vähän parempaan kouluun (matkaa n. 400m). Mutta tietäähän sen mitä nää koulut täällä on, paljon maahanmuuttajia, luokkakoot hurjan isoja.

Uusi asunto olisi muutaman kilometrin päässä Jumbosta, talo rakennettu vuosi sitten. Asunto 3h+kk+s, 55,5 neliötä, vuokra vähän vajaa 700 euroa. Lähin koulu Kartanonkoskella, jonne matkaa 1,7km. Alue huomattavasti parempaa ja rauhallisempaa, mutta toi koulumatka! Kuinka ihmeessä ekaluokkalainen kulkee yksin tommosen matkan. Pyörällä? Bussilla? Pakokauhu! Jo nyt. Vaikka ei olla käyty edes katsomassa asuntoa vielä.

Töistä on vähän lupailtu toimea vuoden alusta. Olen vihdoinkin uskaltanut katsoa myös omistusasuntoja tosissani. On ne vaan niin kalliita. Kuitenkin mietin onko mitään mieltä maksaa vuokraa lähes 700 euroa, kun voisi laittaa saman rahan omaankin pussiin. Tuntuu vaan että pysyvämpiä päätöksiä on pakko tehdä nyt, koulun alettua ei voi enää muuttaa, johan tässä on muutenkin muutettu 1-2 vuoden välein, riittäis jo mulle.

-Mari

11 kommenttia:

 1. Voi hurja, isoja päätöksiä! Oletko miettinyt asumioikeusasuntoa? Niihin tosin taitaa olla aika pitkä jono...

  VastaaPoista
 2. Onko se vähän parempi koulu sun oma ala-aste? Mulla kaikki lapset käyneet sitä, välillä ollut rauhallisempaa välillä levottomampaa. Nyt tuntuu taas olevan jotain yleistä levottomuutta ja hässäkkää hiukka enempi ilmassa.

  Meillä yläasteelle meno on yhtä poikaa lukuunottamatta ollut se vaihe kun koulua on vaihdettu. Se oma yläaste on tällä(kin) hetkellä kyllä...HUH-HUH!!!

  Tavallaan tämä on niin hyvä paikka asua kulkemisten ja palvelujen ja luonnon ja oman työn ja sellaisen puolesta, mutta kyllä mäkin olen nyt vakavasti ruvennut miettimään, että olisko meidänkin jo aika vaihtaa maisemaa. Pojalla vielä vuosi ala-astetta ja sitten olisi se koulun vaihto. Pärjää tosi hyvin koulussa, mutta mistä sitä tietää jollei sitten kuitenkaan pääse mihinkään painotuskouluun vaan joutuu tuohon omaan...

  Rohkeutta sulle päätöksentekoon :)

  VastaaPoista
 3. Mitään helpottavaa vastausta tuohon on vaikea antaa, mutta tiedän niin nuo ajatukset. Meillä käytiin sama tuskien ja pohdintojen taival pari-kolme vuotta sitten. Oli kaksi paikkaa 300km päässä toisistaan ja molemmat tuntui yhtä kodilta. Hyvät ja huonot puolet molemmissa eikä kumpikaan tuntunut sen oikeammalta tai paremmalta. Toisessa olisi ollut pitkä koulumatka, toki koulukyytikin ja ihana pienehkö koulu...toisaalta myös kaverit kaukana ja harrastusmahdollisuudet hyvin rajallset, plussana isovanhemmat ja tädin perhe lähellä....toisessa kaikki lähempänä, kaverit, harrrastukset, lyhyt koulumatka, toki elämän meno hiukan vauhdikkaampaa ja tukiverkko kauempana. Meillä ratkaisuun vaikutti loppupeleissä vanhempien työpaikat ja ihan hyvä ratkaisu oli.

  Luulen että päätätte kuinka vain niin pidemmässä juoksussa se on hyvä. Asiat järjestyy ja järjestetään tilanteen mukaan. Käykää katsomassa asunto, mahdollinen tuleva koulureitti ym jutut. Kyllä se oikein päin loppupeleissä kääntyy..vaikkakin tuo kaikki ahdistus ym on vaan käytävä läpi :)

  Oman asunnon puolesta kyllä pidemmässä juoksussa liputan myös, onko ajatusta mistä sen haluaisit?

  VastaaPoista
 4. On varmasti vaikea päätös.
  Itse pohdin muuttamista silloin, kun lapsi oli menossa esikouluun. Halusin, että pääsee sitten eskarikavereiden kanssa samaan kouluun. En halunnut, että uudessa elämänvaiheessa (koulun alkaessa) kaikki ihmisetkin olisivat uusia.

  Tuo 1, 7 kilomerin koulumatka olisi lapselle arjessa ihan liikaa vaikka paljon kävelläänkin.
  Mutta mikä ei käy toiselle voi toisella olla ihan kelpo. Toivottavasti löydät tyydyttävän ratkaisun.

  Niin ja ns. hyvämaisessakin koulussa voi sattua saamaan toistaistoisen tai jatkuvasti sairastelevan opettajan tai kaikki ikäluokan viittä vaille erityisluokille menijät samaan luokkaan.

  VastaaPoista
 5. Sonja: asumisoikeusasunto on mun mielestä huonoin vaihtoehto. Isi ja äiti molemmat semmosessa asuu ja sen asumisoikeusmaksun (10000-20000e) lisäksi vuokrat on ihan hirveitä. Isillä esim kaksiosta vuokra 700e ja asuu ihan meidän lähellä. Äitillä 4h+k aso, vuokra 900e.

  Kikka: joo vähän parempi koulu se on, jota itse olen käynyt aikoinaan. Toisaalta ala-asteen luokkakoko reilut 30 oppilasta oli aika paljon ja meno välillä aikamoista. Yläasteen olen käynyt juurikin siinä toisessa lähikoulussa ja se oli ihan järkyttävä.

  Ida-Antonia: omistusasuntoa olen miettinyt pääkaupunkiseudun kehyskunnista, aika selvät suunnitelmat on, että mistä, joten taas olisi muuttoa ja koulun vaihtoa tiedossa siinä vaiheessa. Niinpä pitäisi yrittää nyt tehdä ratkaisu, joka kantaisi useamman vuoden. Olen asuntoja pari kuukautta alueelta aika tiiviisti seurannut ja yksi meille sopiva ainoastaan on ollut tarjolla ja sekin meni heti. Ja pankissakin pitäisi varmaan käydä ensiksi kyselemässä saako sitä lainaa edes :).

  VastaaPoista
 6. Meillä oli samat hommat mietittävänä reilu vuosi sitten ja mulla ihan oikeasti meinasi tulla kriisi noiden asioiden suhteen. Selvää oli se, että edelliseen asuntoon ei missään nimessä jäädä, koska tila loppui yksinkertaisesti kesken ja koulun vaihtoa en myöskään halunnut. Edellisen asunnon ainoa hyvä puoli oli se, että koulu näkyi parvekkeelta :D

  Monien mutkien kautta päädyimme sitten kuitenkin rakentamaan ja talo valmistui viime keväänä. Lapsella tulee kouluun matkaa 5 km ja taksilla kulkee päivittäin. Samaan kouluun meni, missä minä sekä pappakin ollaan käyty ala-aste (vieläpä samaan luokkaan, missä aikanaan meikäläinenkin on opiskellut). Nyt oon tosi iloinen ja onnellinen, että näin kävi. Ja mikä parasta, paras eskarikaveri pääsi samalle luokalle!

  Hupaisaa näissä meidän kouluvalinnoissa oli se, että toinen kouluvaihtoehto (mikäli jostain syystä olis jouduttu jäämään edelliseen asuntoon) olisi ollut miehen vanha koulu ja tää nykyinen on tosiaan mun vanha koulu, että melkoisen rajoittuneet näkökulmat meillä :D

  Jonkun aikaa noiden asioiden kanssa joutuu vaan painiskelemaan, mutta toivottavasti asiat järjestyy!

  Omistusasunto on kyllä jees, asoa en edes harkitsisi, koska niissä on vuokrat tosiaan hirmu kovat jopa täällä Jyväskylässäkin!

  VastaaPoista
 7. Vaikeita juttuja. Itsekin noita jo jouduin miettimään (vaikka tytön kouluun vielä useita vuosia), kun tänne muutimme. Tuntui hassulta miettiä tulevaa asuinaluetta sen mukaan mitä kouluja niissä on...

  Sitä jäin vaan ihmettelemään, että eikös nykyään saa enää lasta laittaakaan muuhun kuin siihen "nimettyyn" kouluun? Ainakin vielä joku vuosi sitten näin oli, mutta silloin esim. mahdolliset koulumatkakulut jäivät vanhempien maksettavaksi.

  VastaaPoista
 8. Moikka,
  Mä oon töissä eräässä itä-helsinkiläisessä koulussa eikä oo kyllä kun hyvää sanottavaa! Luokkakoot on järjestään mun mielestä pienempiä kuin monessa "hyvän" alueen koulussa (n.20) ja mun mielestä siellä on ihana katsoa kuinka lapset tottuu jo tuossa vaiheessa toisiinsa, oli se ihonväri mikä hyvänsä!
  Ihan samalla tavalla suomalaisilla lapsillakin on ongelmia ja käytöshäiriöitä. Mun mielestä nää maahanmuuttajalapset on lähtökohtaisesti huomattavasti paremmin käyttäytyviä kuin suomalaiset ikätoverinsa..
  Mä suosittelen, että käytte tutustumassa siihen pahamaineisen itä-helsingin lähikouluun, saattaa yllättää positiivisesti! :)
  -Nenna

  VastaaPoista
 9. Hurjan kalliita nuo vuokrat. Mä olen jotenkin luullut, että niistä maksetaan n 400 EUR, eli vaan vähän enemmän kuin yhtiövastike.
  Mä olen kanssa katsellut vähän noita pk-seudun omistusasuntoja. Aika tiukassa ovat kohtuuhintaiset perheasunnot...

  VastaaPoista
 10. Sonja: pari vuotta sitten asot olikin vielä aika paljon helpompia, isin talosta joku mies oli sanonut, että vuokra noussut 150e 3v:n aikana. Keinutiellä isillä ja äitillä oli kolmiossa vastikekin reilut 400e, niin se vaan tuppaa noissa vanhoissa taloissa olevan ihan hurjan, kun remppaa täytyy tehdä jatkuvasti.

  -Mari

  VastaaPoista
 11. Hmmm... samaa asiaa pohditaan, mutta mun tekisi mieli ekaksi tsekata koulujen opettajat, eikä oppilasainesta... Joistain kouluista olen kuullut aika älyttömiä juttuja juurikin opettajista, mutta ehkä se on ammattitauti, että toisia opettajia pitää morkata.

  Musta pääasia on se, että koulu on lähellä. Muuten luotan suomalaiseen kouluun.

  VastaaPoista